Derfor anbefaler vi et fysioterapeutisk babytjek og behandling af din baby
I forbindelse med graviditeten og fødslen kan der opstå en ubalance i barnets krop på grund af flere faktorer:
- Har graviditeten været plaget af stress pga. sygdom, bekymringer, arbejdsbetinget stress eller andet, vil denne psykiske stress påvirke fosteret under gravidteten. Dette kan have betydning for hvordan din barn oplever verden, når det fødes. Her kan det være hensigtsmæddigt med et fysioterapeutisk babytjek, for at afhjælpe evt. sansemotoriske og neurologiske udfordringer hos det lille spædbarn.
- Har din baby haft en uhensigtsmæssig position i livmoderen? For eksempel, har barnet vendt med hovedet opad i den sidste del af graviditeten, er det sandsynligt, at mors ribben har trykket på kraniet og medført en ubalance i kraniets knogler.
- Har der været en forkert præsentation (har barnet vendt hovedet forkert) under fødslen? – ideelt bør barnets ansigt vende bagud (mod morens korsben og haleben) under pressefasen. På den måde foregår fødslens sidste fase mest optimalt. Er barnet for eksempel født med numsen først eller som stjernekikker (med ansigtet mod morens skamben) kan der både opstå komplikationer og en ubalance i kraniet, bækkenet og i resten af kroppen.
- Har pressefasen været meget hurtig eller var fødslen meget lang, og har barnet stået skævt eller klemt i bækkenet, kan dette også påvirke barnets velbefindende efter fødslen.
- Blev fødslen sat i gang? Har der været vandafgang inden veerne begyndte? Var der behov for akut kejsersnit?
- Blev der brugt epidural blokade eller andet smertestillende under fødslen? Blev der brugt sugekop?
Alle disse faktorer kan være med til at skabe en ubalance i den lille krop i form af spændinger og skævheder og derfor behov for et babytjek og behandling af en fysioterapeut med speciale i spædbørn.
Hvordan foregår behandling af din baby hos os?
Vi undersøger din baby grundigt – vi tjekker bevægeligheden i hofterne, bækkenet, ryggen, nakken, kæben og mærker efter spændingerne i kroppen og hovedet. Alt efter hvad problematikken er, vurderer vi også dit barns motorik – f. eks. hvordan hun eller han ligger på maven. Hvis relevant, tjekker vi sutteteknikken og tungens funktion. Ligeledes tjekker vi barnets primitive reflekser, hvis dette er relevant ifht. barnets alder. Vi bestræber os, så vidt muligt, at behandle allerede første gang, I er her. Der er dog grænser for, hvor meget en lille baby kan tåle ad gangen, de kan nemt blive overstimuleret – derfor er der ofte behov for flere behandlinger.
Behandling af din baby er meget blid. Vi benytter os af fasciale teknikker, hvilket er en meget blid mobilisering af leddene og afspænding af bindevæv.
Derudover vil I altid blive sendt hjem med øvelser, info om håndtering, bærestilling osv. samt vejledning ifht. barnets problematikker.
Ofte vil barnet have behov for 3-6 behandlinger, men det afhænger helt af barnets udfordringer. Man ser ofte en bedring efter de første 2 gange, men nogle problematikker har tendens til at vende tilbage. Derfor ses vi ofte lidt intenst i starten, for derefter at ses med længere mellemrum i takt med at barnets udfordringer bedres.
Kontakt os gerne, hvis du er i tvivl om din baby vil have gavn af en fysioterapeutisk undersøgelse hos os.