Behandling og træning for mor og barn

Førfødselstræning

Hos Din Fysioterapi Vissenbjerg har vi fysioterapeuter, der har særlig interesse og efteruddannelse indenfor træning og behandling af mor og barn. Her hos os ved vi hvor vigtigt det er, at både mor og barn kommer godt fra start; psykisk såvel som fysisk.

Mor- og kvindekroppen

Vi har gennem flere år specialiseret os indenfor den gravide krop, efterfødelskroppen og “mor-kroppen”. Generelt er kvindekroppen unik, og vi ved, at det kræver en særlig viden og håndtering, for at kvindekroppen holdes sund, stærk og smidig gennem hele livet. Det sørger vi for hos Din Fysioterapi Vissenbjerg.

Derfor tilbyder vi behandling til gravide og barslende mødre. Vi har bl.a. en pude særligt designet til den gravide mave, således at man kan ligge på maven og få behandling, selvom man er højgravid.

Derudover tilbyder vi både før- og efterfødselstræning på små, lukkede hold. 

Er det flere år siden, at du har været gravid og har født, eller måske du aldrig har været gravid, men har alligevel de klassiske gener (smerter i underliv, smerter i lænd og bækken, kraftige menstruationssmerter, kejsersnitsar, delte mavemuskler el.lign.), så kan vi også hjælpe. Mange forbinder de ovenstående gener med det at være kvinde, og man har måske accepteret, “at sådan er det bare”. Men sådan behøver det bestemt ikke at være, og vi vil hos Din Fysioterapi Vissenbjerg gøre vores ypperst for at afhjælpe disse gener hos kvinder.

Nogle af de mest hyppige gener hos kvindekroppen er inkontinensproblematikker, underlivsprolaps smerter ved samleje og lign. Mange kvinder lever med disse tabubelagte gener i årevis, men faktisk er der ofte meget vi kan gøre og masser af hjælp at hente. Læs mere her, om hvordan Signe gennem gynobs fysioterapien kan hjælpe med underlivssgener.

Babyfysioterapi

Spædbarnet

Spædbarnet gennemgår en eksplosiv udvikling i sine første leveår. Og denne udvikling er så utrolig vigtig for barnets videre liv.
Hos Din Fysioterapi Vissenbjerg er vi specialiseret i at hjælpe dit spædbarn gennem de udfordringer, der kan opstå i de første leveår. Det betyder, at vi kan guide, vejlede og behandle spædbørn ifht. 

 • Ikke vil ligge på maven
 • Løfter numsen, når de ligger på maven
 • Ikke vil skubbe sig op på armene
 • Ikke triller, eller kun gør det til den ene side 
 • Kun kryber vha. det ene ben 
 • Ikke kravler
 • Numser sig frem i stedet for at kravle 
 • Og meget meget mere

Hos Din Fysioterapi Vissenbjerg tilbyder vi både individuelle konsultationer samt holdundervisning i form af Babymotorik .

Baby- og børnefysioterapi – Pædiatrisk Fysioterapi

Børn kan, såvel som voksne, få små låsninger af leddene (biomekaniske dysfunktioner) og spændinger i muskulaturen i bevægeapparatet. Som helt små kan årsagen være en stressfuld graviditet, en vanskelig fødsel, fødsel ved kejsersnit eller langvarig skæv stilling i den sidste del af svangerskabet.

I de første måneder i barnets liv er det ofte ensidig håndtering af barnet eller nedsat sansemotorisk aktivitet, som kan give fejlstillinger, skævheder, spændinger og låsninger.

Uanset om svangerskab, fødsel og de første levemåneder er gået gnidningsfrit og ukompliceret anbefaler vi altid et fysioterapeutisk tjek af baby. Spædbarnet påvirkes utrolig let af udefrakommende faktorer, og der skal derfor så lidt til, for at barnet får en skævhed, låsning eller andet.

Her i klinikken er det Signe, der behandler babyer med manuelle behandlinger. Signe har særlig efteruddannelse indenfor området, da den fysioterapeutisk grunduddannelse ikke rummer dette speciale. 

Oplever du, at din baby:

 • græder meget
 • har søvnbesvær
 • døjer med kolik
 • har torticollis og kranieasymmetri
 • har udfordringer med amning/ fordøjelsen
 • gylper meget
 • har et skævt bevægemønster
 • har et fladt område på baghovedet
 • ikke kigger lige meget til hhv. venstre og højre side
 • ikke vil ligge på maven
 • og meget meget mere

Kan du nikke genkendende til noget af ovenstående, er det indikation for et fysioterapeutisk tjek og evt. behandling af din baby.

Derfor anbefaler vi et fysioterapeutisk babytjek og behandling af din baby

I forbindelse med graviditeten og fødslen kan der opstå en ubalance i barnets krop på grund af flere faktorer:

 • Har graviditeten været plaget af stress pga. sygdom, bekymringer, arbejdsbetinget stress eller andet, vil denne psykiske stress påvirke fosteret under gravidteten. Dette kan have betydning for hvordan din barn oplever verden, når det fødes. Her kan det være hensigtsmæddigt med et fysioterapeutisk babytjek, for at afhjælpe evt. sansemotoriske og neurologiske udfordringer hos det lille spædbarn.
 • Har din baby haft en uhensigtsmæssig position i livmoderen? For eksempel, har barnet vendt med hovedet opad  i den sidste del af graviditeten, er det sandsynligt, at mors ribben har trykket på kraniet og medført en ubalance i kraniets knogler.
 • Har der været en forkert præsentation (har barnet vendt hovedet forkert) under fødslen? – ideelt bør barnets ansigt vende bagud (mod morens korsben og haleben) under pressefasen. På den måde foregår fødslens sidste fase mest optimalt. Er barnet for eksempel født med numsen først eller som stjernekikker (med ansigtet mod morens skamben) kan der både opstå komplikationer og en ubalance i kraniet, bækkenet og i resten af kroppen.
 • Har pressefasen været meget hurtig eller var fødslen meget lang, og har barnet stået skævt eller klemt i bækkenet, kan dette også påvirke barnets velbefindende efter fødslen.
 • Blev fødslen sat i gang? Har der været vandafgang inden veerne begyndte? Var der behov for akut kejsersnit?
 • Blev der brugt epidural blokade eller andet smertestillende under fødslen? Blev der brugt sugekop?

Alle disse faktorer kan være med til at skabe en ubalance i den lille krop i form af spændinger og skævheder og derfor behov for et babytjek og behandling af en fysioterapeut med speciale i spædbørn.

Hvordan foregår behandling af din baby hos os?

Vi undersøger din baby grundigt – vi tjekker bevægeligheden i hofterne, bækkenet, ryggen, nakken, kæben og mærker efter spændingerne i kroppen og hovedet. Alt efter hvad problematikken er, vurderer vi også dit barns motorik – f. eks. hvordan hun eller han ligger på maven. Hvis relevant, tjekker vi sutteteknikken og tungens funktion.  Ligeledes tjekker vi barnets primitive reflekser, hvis dette er relevant ifht. barnets alder. Vi bestræber os, så vidt muligt, at behandle allerede første gang, I er her. Der er dog grænser for, hvor meget en lille baby kan tåle ad gangen, de kan nemt blive overstimuleret – derfor er der ofte behov for flere behandlinger.

Behandling af din baby er meget blid. Vi benytter os af fasciale teknikker, hvilket er en meget blid mobilisering af leddene og afspænding af bindevæv.

Derudover vil I altid blive sendt hjem med øvelser, info om håndtering, bærestilling osv. samt vejledning ifht. barnets problematikker.

Ofte vil barnet have behov for 3-6 behandlinger, men det afhænger helt af barnets udfordringer. Man ser ofte en bedring efter de første 2 gange, men nogle problematikker har tendens til at vende tilbage. Derfor ses vi ofte lidt intenst i starten, for derefter at ses med længere mellemrum i takt med at barnets udfordringer bedres.

Kontakt os gerne, hvis du er i tvivl om din baby vil have gavn af en fysioterapeutisk undersøgelse hos os.